Prawidłowe żywienie to podstawa zdrowia, niezależnie od wieku. Jednak u osób starszych potrzeby się zmieniają. Dieta powinna nie tylko dostarczać energii, ale również wspierać odporność, układ nerwowy, trawienny oraz sercowo-naczyniowy.
Mniej kalorii-więcej wartości odżywczych
Wraz z wiekiem organizm zwalnia, a zapotrzebowanie kaloryczne spada. Jednak zapotrzebowanie na minerały i witaminy wręcz
przeciwnie- często rośnie. Dlatego posiłki powinny być lekkie, ale bogate w wartości odżywcze.
Co powinno znaleźć się na talerzu seniora?
warzywa i owoce- źródło witamin i antyoksydantów i błonnika
pełnoziarniste produkty zbożowe- wspierają trawienie i regulują poziom cukru we krwi
chude mięsa, nabiał, jajka- dostarczają białka niezbędnego do budowania masy mięśniowej
ryby morskie- jako źródło pełnowartościowego białka, kwasu tłuszczowego Omega-3, Wit D3 oraz witamin z grupy B
zdrowe tłuszcze- oliwa z oliwek, awokado, orzechy
Czego unikać?
nadmiaru soli- może podnosić ciśnienie tętnicze
cukrów prostych- zwiększają cukrzycę typu 2
smażonych potraw- obciążają układ krążenia
przetworzonych produktów-często zawierają konserwanty
Nawodnienie to podstawa!
Osoby starsze rzadziej odczuwają pragnienie, dlatego warto przypominać o piciu wody- najlepiej łykami przez cały dzień.
Można też wprowadzić zupy, herbatki ziołowe i kompoty bez cukru.
Wsparcie suplementacyjne
Gdy mimo zróżnicowanej diety organizm nie otrzymuje odpowiedniej ilości składników odżywczych, warto sięgnąć po naturalne suplementy, które będą wspierać między innymi trawienie, odporność i metabolizm.
Regularność posiłków
Najlepiej jeść od czterech do pięciu niewielkich posiłków dziennie. To odciąża układ pokarmowy i stabilizuje poziom cukru we krwi.
+48 531 025 786
kontakt@bezpieczna-przystan-seniora.pl
ul. Poligonowa 82, 20-817 Lublin